Escobar: Ukrajina nas uči da moramo zaustaviti akcije koje ugrožavaju stabilnost BiH

12.651

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabriel Escobar rekao je da ne smijemo dozvoliti Rusiji da iskoristi svoj rat po izboru da zaustavi napredak zemalja zapadnog Balkana.

Kako stoji na internet stranici Ambasade SAD-a u Srbiji, Escobar je, između ostalog, rekao da ljudi u ovom regionu isuviše dobro znaju kakav je haos izazvan sukobom.

“Ne smijemo dozvoliti Rusiji da iskoristi svoj rat po izboru da zaustavi napredak zemalja zapadnog Balkana. Rusija ne vodi računa o najboljim interesima ovih zemalja. Vaše ekonomije su vezane za Evropu. Vaši najveći trgovinski partneri i investitori su u Evropskoj uniji. A vaša budućnost je u Evropi kao punopravnih članica Evropske unije”, kazao je Escobar.

Dodao je da na Zapadnom Balkanu ima mnogo posla i da se mora raditi na ekonomskoj integraciji regiona i na pronalaženju trajnih kompromisa i trajnih rješenja za neriješene granične sporove.

“Iskoristimo ovu krizu da osiguramo da buduće generacije ovdje na Zapadnom Balkanu žive u zemljama koje su potpuno integrirane u Evropsku uniju, u cjelini Evrope, slobodne i u miru. Sjedinjene Države žele biti vaš partner u tim naporima. Moramo iskoristiti ovaj primjer da udvostručimo naše napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i da zaustavimo akcije koje ugrožavaju stabilnost i napredak u Bosni i Hercegovini”, dodao je Escobar.

Liderima zemalja Zapadnog balkana poručio je da u borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i potčinjavanja, ne naprave grešku.