Fauci: Razmišljamo o smanjenju obavezne fizičke distance na jedan metar

386

Američke vlasti razmatraju mogućnost smanjenja dosad preporučene fizičke distance uvedene zbog suzbijanja koronavirusa sa dva na jedan metar, smatrajući da bi to olakšalo ponovno otvaranje škola, potvrdio je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Fauci je istakao da zdravstvene vlasti svakodnevno raspolažu sa sve više podataka te da se čini da bi u određenim okolnostima jedan metar udaljenosti bio dovoljan.

“Svi ti podaci se analiziraju i uvjeravam vas da će u razumnom roku zdravstvene vlasti iznijeti preporuke u skladu s informacijama kojima raspolažu”, istakao je Fauci.

Medicinski centar Beth Israel Deaconess na Univerzitetu Harvard., u četvrtak je objavio rezultate istraživanja provedenog u 251 školi u Massachusettsu. U njima je bilo gotovo 540.000 učenika i 100.000 osoblja. Tokom 16 sedmica pohađanja nastave, u nekima od njih, učenici su poštovali minimalnu distancu od jednog metra, a u drugima je vrijedilo pravilo udaljenosti od dva metra.

Rezultati su kasnije pokazali da nije bilo značajnijih razlika u broju novih slučajeva zaraze zabilježenih između dvije vrste objekata u kojima su se poštovale različite restriktivne mjere, pod uslovom da svi obavezno nose zaštitne maske.

U pismu upućenom lokalnim vlatima u februaru, zvaničnici New Yorka, Thomas Putnam i Mark Elledge, upozorili su da najveću prepreku ponovnom potpunom otvaranju škola predstavlja obaveza međusobne fizičke distance od dva metra, s obzirom, na to da u školama nema dovoljno prostora ni osoblja.

Godinu nakon zatvaranja škola, njihovo ponovno otvaranje uveliko varira među različitim američkim saveznim državama, kao i među javnim, privatnim i vjerskim školama. U New Yorku, najvećem školskom okrugu u zemlji, škole su se postepeno počele otvarati u decembru prošle godine.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), vodeća savezna zdravstvena agencija, zalaže se za održavanje nastave u učionicama za 55 miliona učenika javnih škola te smatra da uslov za povratak na nastavu ne bi trebala biti vakcinacija osoblja.Gotovo 69 miliona Amerikanaca dosad je primilo jednu ili obje doze vakcine, što je 26,6 posto odrasle populacije, piše Forbes.