Ima li dovoljno ruku u Parlamentu BiH za današnju smjenu Vijeća ministara

46

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine bit će održana danas, a na dnevnom redu bi trebala biti i rekonstrukcija Vijeća ministara.

Radom državne izvršne vlasti nije nezadovoljna samo opozicija, već i pojedinci čije stranke čine vlast. To se prije svega odnosi na predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je nezadovoljstvo javno izrazio.

Vijeće ministara zajedno sa SDA čine Demokratska fronta (DF), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je Zoran Tegeltija kao predsjedavajući Vijeća ministara ipak zadovoljan radom.

Opozicija je obrazložila svoj zahtjev za rekonstrukciju državne vlasti. Smatraju da Vijeće ministara ima najlošiju ocjenu u regiji i podsjećaju da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.

“Ovim tempom Bosni i Hercegovini će trebati još najmanje deset godina da EU odobri kandidatski status. Vijeće ministara pod predsjedavanjem Zorana Tegeltije se u javnosti ocjenjuje kao najgori i najneefikasniji saziv ove institucije od njenog uspostavljanja”, naveli su opozicioni poslanici.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje zahtjeva zastupnika za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako navode, nezakonitog organiziranja igara na sreću, a to su zatražili zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), Socijaldemokratske partije (SDP), Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Nezavisnog bloka.