Na mjestu bivšeg Doma penzionera u Sarajevu planiran luksuzni kompleks vrijedan 175 miliona KM

854

Na mjestu nekadašnjeg Doma penzionera Nedžarići u Sarajevu NOA Group želi izgraditi luksuzni kompleks poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja u ukupnoj površini od oko 135.000 m2.

Kompleks, čije su ilustracije radna verzija, bi povezao više nezavisnih, visoko modernizovanih segmenata, koji dizajnom i funkcionalnošću čine cjelinu: shopping centar, hotel sa pet zvjezdica, luksuzne poslovne apartmane, kancelarijske prostore, luksuzne stanove i parking na nekoliko etaža.

Vrijednost projekta je 175 miliona KM, što je obezbijeđeno iz međunarodnih finansijskih institucija.

Visina objekta je 65 metara i 20 spratova, sa četiri podzemne etaže.

Hotel sa pet zvjezdica i površine 25.000 m2, dio je globalnog hotelskog lanca. Ponudit će 220 luksuznih soba i obezbijediti potpunu privatnost i VIP tretman za sve goste. Glavnu specifičnost hotela, kako navode u NOA Group, čine “kraljevski apartmani” sa propratnim prostorijama za pomoćno osoblje poput službe protokola, privatnog obezbjeđenja ili posluge.

Shopping mall na oko 45.000 m2 ponudit će, kako kažu, najtraženije i luksuzne svjetske brendove. Inovativnost predstavlja i usluga dostave artikala na kućnu adresu.

Hipermarket će osim tradicionalnog načina kupovine biti zasnovan i na tehnologiji automatskih blagajni, koja podrazumijeva da kupci samostalno očitaju kodove svih proizvoda koje su odabrali i samostalno plaćaju karticom ili kešom na automatima za naplatu, koji vraćaju kusur.

Bit će tu i luksuzni poslovni apartmani A klase, sa mogućnošću zakupa na duži period i svim sadržajima bitnim za komfor poslovnih ljudi.

Površina od oko 37.000 m2 rezervisana je za luksuzne stanove A klase, namijenjene isključivo za prodaju. Svaki kupac stana će dobiti kompletan enterijer. Na zahtjev klijenta stan se može i dodatno opremiti i opremanje prilagoditi željama kupca.

Na četiri podzemne etaže predviđeno je 1.650 parking mjesta.

Nermin Hubić, predsjednik uprave NOA Group, rekao je za eKapiju da je ovo najveći projekat u BiH do sada ovog tipa.

“Značaj ovog projekta ogleda se u tome što Sarajevo dobija novi gradski centar – objekat prefinjene i moderne arhitekture, po najvišim standardima gradnje, koji će svojim izgledom i funkcijom obogatiti naš grad po uzoru na vodeće svjetske metropole i uljepšati i olakšati odvijanje svakodnevnog, porodičnog i poslovnog života modernog čovjeka u Bosni i Hercegovini. Dugo smo ispitivali tržište i proučavali šta su to glavni nedostaci i prepreke ka potpunom zadovoljstvu klijenata, u svakom segmentu zasebno. U skladu sa rezultatima istraživanja, primjenom novih tehnoloških rješenja, izgradit ćemo stambeno-poslovni kompleks koji prevazilazi prepreke i nudi budućnost u sadašnjem vremenu”, naveo je Hubić.

Trenutno završavaju administrativno-pravne radnje za kupovinu, a nakon toga na red dolaze potrebna odobrenja i dozvole za gradnju.Rušenje postojećeg objekta trebalo bi početi ove godine, a izgradnja novog objekta sredinom 2022. godine. Realizacija objekta je planirana za tri i po godine.