Odgovorni u Putevima Brčko direktoru nezakonito povećali dodatke na plaću od 15.000 KM

4,168

Nadležni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu protiv predsjednika i članova upravnog odbora Javnog preduzeća Putevi Brčko, koji su osumnjičeni da su direktoru nezakonito povećali dodatke na plaću u iznosu koji je veći od 15.000 KM.

Naime, Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je optužnicu protiv predsjednika i članova Upravnog odbora Puteva Brčko za nesavjestan rad u službi u vezi s povećanjem ličnih primanja direktoru tog preduzeća.

“Almir Kukuljević, Marinko Viljušić i Slaviša Čurtuma optuženi su da su suprotno propisima usvojili odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M. M. omogućena isplata stimulativnog dijela plaće za 2017. godinu u iznosu većem od 15.000 KM”, naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Tužilaštvo Brčko distrikta stavilo je na teret Kukuljeviću, Viljušiću i Čurtumi da su u decembru 2016. godine, postupajući kao odgovorne osobe u distriktu, usvojivši suprotno propisima prijedlog direktora za utvrđivanje stimulativnog dodatka na plaću nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti.

“Terete se da su jednoglasno donijeli odluku na osnovu koje je direktoru preduzeća M. M. po tom osnovu u 2017. godini isplaćeno 15.547,22 KM, kao i 9.848,22 KM za doprinose iz tog dodatka, čime je za te iznose oštećeno ovo javno preduzeće”, kaže se u saopćenju.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta navode i to da su Kukuljević kao predsjednik, a Viljušić i Čurtuma kao članovi upravnog odbora optuženi da su povredom zakona očigledno nesavjesno postupili u obavljanju dužnosti i time počinili krivično djelo nesavjesnog rada u službi.

Optužnica za krivično djelo sa zaprijećenom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina dostavljena je Osnovnom sudu distrikta, gdje je u cijelosti i potvrđena.