Parlamentarna komisija podržala Zvizdićevu inicijativu da država krene u nabavku vakcina

34

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH je podržala inicijativu Denisa Zvizdića u kojoj traži da Ministarstvo civilnih poslova započne direktne pregovore s proizvođačima vakcina protiv koronavirusa.

Ovime je podržana namjera predlagača inicijative da BiH kao država pronađe alternativni način za nabavku vakcina s obzirom na to da COVAX instrument u kojem učestvuju 172 države svijeta još nije počeo davati očekivane rezultate.

Zvizdić je ranije kazao da je tempom kojim BiH radi na imunizaciji mala vjerovatnoća da ćemo se riješiti pandemije i do 2022. godine, a da je sramota što nemamo nijednog vakcinisanog građanina dok zemlje u regionu uveliko imuniziraju ugroženo stanovništvo.

“Treba da slijedimo primjer država regije poput Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije koje učestvuju u COVAX-u, platile su i naručile svoje doze, ali istovremeno pronašle alternativni način da dođu do vakcina na jedan od dva načina, bilateralnim sporazumima s drugim državama koje imaju na raspolaganju veći broj vakcina ili direktnim pregovorima s proizvođačima i distributerima vakcina koji su dobili odobrenje”, naglasio je Zvizdić na današnjoj sjednici.

Iz Ministarstva civilnih poslova su kazali kako ne postoji potreba entiteta i Brčko distrikta za dodatnu nabavku vakcina, što je posebno groteskna izjava u momentu kada BiH nema nijednu vakcinu, a cijeli svijet se otima za njih.

Istovremeno s direktnom nabavkom, ova Zvizdićeva inicijativa nalaže i da se u što kraćem roku aktivira paket Evropske unije od 70 miliona eura za rani pristup vakcinama protiv koronavirusa, koji je odobren za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći.

Nepoznato je kada ćemo dobiti vakcine u okviru EU mehanizma i koje vakcine su u pitanju, ali i koju količinu ćemo dobiti u prvom kontingentu. Ono što znamo je da su besplatne i da je ministrica Ankica Gudeljević danas zamolila šefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera da malo ubrza taj proces.