Ruska artiljerija tokom sukoba pogodila dječiju bolnicu Ohmadit

950
Borbe između ruskih i ukrajinskih vojnika u i oko glavnog grada Kijeva nastavile su se i treću noć zaredom, a ukrajinski mediji javljaju kako su ruske trupe pojačale artiljerijske napade na grad.

 

Prema informacijama nekoliko ukrajinskih medija, ruska artiljerija je tokom sukoba pogodile dječju bolnicu Ohmadit pri čemu je jedno dijete poginulo, a dvoje ranjeno.

“Jedno dijete je poginulo, a dvoje je ranjeno. Također, poginule su dvije odrasle osobe. Građani izvještavaju kako grad gađaju iz višecjevnih raketnih sistema”, navodi ukrajinski mediji Kyiv Independent.

“Do pucnjave je došlo tokom privođenja diverzanata”, navodi se.

Također, u okrugu Darnitski u Kijevu, pripadnici policije i Oružanih snaga Ukrajine zaustavili su proboj grupe ruskih diverzanata, a više informacija o ovom akciji podijelio je savjetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

“U okrugu Darnitski je ubijena grupa rusko – fašističkih diverzanata koji su pokušavali probiti kontrolni punkt. Pripadnici MUP-a i Oružanih snaga uništili su kamion s diverzantima”, navodi se.

Ukrajinski zvaničnicu su izjavili kako se očekuje kako će ruske trupe tokom noći pojačati napade na glavni grad Ukrajine.

BBC izvještava kako su ruske snage vratile kontrolu nad aerodromom Gostomel koji se nalaze nedaleko od Kijeva i oko kojeg su vođene velike borbe od početka ruske invazije.

Iako glavnina ruskih snaga još uvijek nije u centru Kijeva, trenutno se vojnici nalaze u okrugu Obolon na samom ulazu u grad. Prema riječima kijevskih zvaničnika, u centru grada osim diverzantskih odreda, ne mogu se primijetiti druge ruske jedinice.