Turković pozvala Tegeltiju da sazove sjednicu Vijeća ministara BiH

22

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je uputila urgenciju predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiju u kojoj ga poziva da hitno zakaže sjednicu Vijeća ministara.

“Uvjerena sam da ste svjesni kako Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krši i zakonsku obavezu da, u situaciji kada nije usvojen budžet, osigura funkcioniranje institucija usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH”, navela je.

Turković, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća, pozvala je Tegeltiju da bez odlaganja zakaže u julu odgođenu sjednicu kako bi se usvojila ta odluka i nastavio rad na svim drugim pitanjima od interesa za bh. građane.

“Duboko vjerujem u vaše razumijevanje da politički razlozi, ma kakvi oni bili, ne mogu biti opravdanje za prestanak rada u interesu svih građana. Institucije BiH su mjesto gdje se trebaju rješavati problemi, u skladu sa zakonom i ustavom, a na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma”, podvukla je.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi donijeti Odluku o tromjesečnom privremenom finansiranju bh. institucija čime bi bile osigurane isplate iz budžeta do kraja godine budući da dosadašnja odluka ističe 30. septembra, a budžet bh. institucija i međunarodnih obaveza za 2021. godinu nije prošao svu potrebnu proceduru.

Na službenoj stranici Vijeća ministara još uvijek nema najavljene telefonske ili redovne sjednice, iako je predsjedavajući Tegeltija jučer održao nekoliko sastanaka s ambasadorima akreditiranim u BiH što bi mogla biti naznaka povrataka političkih predstavnika iz Republike Srpske u državne institucije.

Oni bojkotuju rad u državnim institucijama nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko 23. jula nametnuo dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je i razlog zbog kojeg Tegeltija ne zakazuje sjednicu.