Barcelona neće moći “penzionisati” Messijev dres s brojem 10 zbog pravila španske La Lige

1.061

Barcelona neće moći povući kultni dres s brojem 10 Lionela Messija nakon njegovog emocionalnog oproštaja od kluba, osim ako se ne odluče odreći registracije jednog igrača za narednu sezonu.

 

Prema pravilima španske La Lige, timovi moraju prijaviti 25 igrača za sezonu i dodijeliti im brojeve od 1 do 25. Golmani nose brojeve 1, 13 ili 25, dok u rijetkim prilikama rezervni igrači prebačeni u prvi tim mogu dobiti brojeve na dresu od 26 do 50.

To u praksi znači, da kad bi Barcelona povukla Messijev broj 10, žrtvovala bi mjesto jednog igrača u svom sastavu za sezonu 2021/22., a to Barca vjerovatno sebi ne može priuštiti.

Isto tako, svi igrači koji će dolaziti u budućnosti vjerovatno će biti oduševljeni mogućnošću da nose kultni broj koji je pripadao Messiju, dok će talentovani mladići iz La Masie sanjati o tome da jednog dana naslijede čarobnjaka iz Rosarija.

Očekuje se da će Messi do kraja sedmice biti potvrđen kao novi igrač Paris Saint Germaina, a bit će zanimljivo kojem igraču će pripasti čast da u novoj sezoni nosi dres s brojem 10 u Barceloni.