Cijene nafte na svjetskim tržištima nakon rekordnih visina u laganom padu

1.064

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice blago su pale, nakon sedam sedmica rasta, pa su skliznule s najviših nivoa u posljednjih 13 mjeseci.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice oslabila 0,2 posto, na 69,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 65,61 dolar.

Na samom početku prošloga sedmice cijene su nafte dosegnule nove najviše nivoe od januara prošle godine, pa se činilo da će se trend rasta cijena nastaviti osmu sedmicu zaredom.

Tim više što je podršku cijenama pružio američki Kongres koji je prihvatio dugo očekivani paket novih fiskalnih poticaja ekonomiji u iznosu od 1.900 milijardi dolara.

“Potražnja za rizičnijom imovinom, kao što je nafta, podržana je novim paketom poticaja američkoj ekonomiji, kao i gotovo svakodnevnim optimističnim vijestima o vakcinisanju protiv covida-19”, kazao je Jim Ritterbusch, predsjednik u tvrtki Ritterbusch and Associates.

Fiskalni i monetarni poticaji te ubrzanje procesa imunizacije u mnogim zemljama podržavaju nadu da bi se uskoro život mogao normalizirati, što bi vodilo ubrzanju oporavka privrede od koronakrize, a time i potražnje za naftom.