Demokrate spremne djelovati, očekuje se prvo glasanje o uklanjanju Trumpa s vlasti

146

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi zvanično je predstavila zakonodavcima planove za uklanjanje s vlasti Donalda Trumpa prije današnjeg pokretanja procesa impeachmenta.

Zastupnički dom time treba glasati o rezoluciji kojom se od potpredsjednika SAD-a Mike Pencea traži da ukloni predsjedničke ovlasti Donaldu Trumpu. To je ustvari pozivanje na 25. amandman Ustava SAD-a, a čiju primjenu je prvobitno zatražila sama Pelosi.

Demokrate unutar Doma bi tada predstavile i optužbu protiv Trumpa za “poticanje na pobune”, odnosno njegove uloge u nedavnom nasilnom napadu na američki Kongres u Washingtonu.

Kako je tokom vikenda najavljeno, prvo glasanje u Domu očekuje se već danas. Nakon glasanja u Zastupničkom domu, uslijedit će i glasanje unutar Senata.

Podsjetimo da smo ovaj scenarij već imali priliku posmatrati i ranije s obzirom da Zastupnički dom SAD-a već drugi put poziva na uklanjanje Trumpa s dužnosti. Prvi put je to bilo zbog zloupotrebe položaja i ometanja rada Kongres, ali Senat je u februaru 2020. godine uspio osloboditi Trumpa po obje optužbe.

Ukoliko to pak ovaj put uspije, Pence bi postao vršilac dužnosti predsjednika i morao bi ukloniti Trumpa iz Bijele kuće, i to dvije sedmice prije zvaničnog isteka njegovog mandata.

S obzirom na odlučnost Nancy Pelosi i demokrata u Zastupničkom domu, čini se da bi mnoge stvari trebale biti jasnije u ovoj sedmici.

Kako pišu američki medij, Trump se suočava sa sramotnom i neizbježnom perspektivom da postane prvi predsjednik kojem je dva puta uručen impičment (impeachment) jer demokrate upozoravaju da predstavlja neprihvatljivu opasnost za svijet nakon poticanja napada na Kongres.