Hiljade vjernika na Ajvatovici: Podsjeća nas ko smo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

576

Na platou Ajvatovice iznad Prusca danas je održana centralna svečanost manifestacije “511. dani Ajvatovice” na kojoj je prisustvovalo više hiljada posjetilaca, a poslana je poruka da će identitet i tradicija Bošnjaka živjeti još stoljećima.

Ajvatovica predstavlja najveće dovište muslimana u Evropi, iako je danas održana 511. manifestacija, nije poznata tačna godina od kada se obilježava ovaj vjerski događaj čiji početak se vezuje za Ajvaz-dedu i njegovu priču. Očuvanje tradicije, identiteta i ukazivanje na postojanost Bosne i Bošanjaka, glavna je poruka i ove godine s dovišta iznad Prusca.

Ahmed ef. Adilović, travnički muftija, je kazao da je Ajvatovica važna za identitet Bošnjaka te da je i ona bila zabranjena kada se radilo na tome da nestane Bošnjaka s ovih prostora.

“Od 90-ih godina se ona ponovo održava i održavat će se. Ona nas podsjeća ko smo bili, ko smo danas i ko ćemo biti u buduće. Uslijed brojnih utjecaja globalizacije, važno je da se zna da smo prije 550 godina bili miran i pošten narod, da smo živjeli sa svima i da nikada nismo bili uzrok problema”, izjavio je Adilović te dodao:

“I danas uprkos teškim ranama nakon agresije, zagovaramo suživot u BiH kakva je bila stotinama godina ne uzimajući ničije pravo i tražeći da se svačije pravo poštuje. BiH može biti stabilna i prosperitetna država. Ako svi budu radili na tome, BiH će imati prosperitet. Bošnjaci kroz ovu manifestaciju moraju znati šta im je tradicija, šta im je identet, koji su narod i nacija, koji je naš jezik, jer kroz sve ovo to potvrđujemo iako nam se danas to osporava.”

Prije prolaska bajraktara i imama, kroz Ajvaz-dedinu stijenu prošlo je više hiljada posjetilaca iz cijele Bosne i Hercegovine, a jedan od njih je i Šefik Okić iz mjesta Sjenina kod Doboja koji je kazao da su mu grudi pune ponosa kada dođe na Ajvatovicu.

“Ovo mi je četvrti put da dolazim ovdje, Božjom odredbom smo ovdje, a priča o Ajvaz dedi je poznata svima nama. Puna su nam prsa ponosa zbog ovoga jer je ovo dio nas”, kazao je Okić.

U posljednjih 11 godina redovni posjetilac na Ajvatovici je i Kemo Osmanović, također iz Doboja, koji smatra da samo dolaskom ovdje i očuvanjem ovog događaja može se jednim dijelom očuvati i tradicija.

Među posjetiteljima bila je i Halida Jugović iz Konjica koja je organizovanim prijevozom stigla na najveće dovište muslimana u Evropi.

“Ovo je prvi put da sam ovdje i dolaziti ću sigurno i narednih godina. Hvala Allahu na ovim blagodatima, ali i ljudima koji su sve ovo uredili. Gledala sam godinama na televiziji o ovom događaju, ali nikada nije bilo prilike da dođem. Htjela sam još prošle godine, ali zbog pandemije sam odgodila za ovu godinu”, kaže Jugović dok njen sugrađanin Mustafa Balić smatra da Ajvatovica predstavlja slobodu.

“Ko zna koji put sam ovdje, a dolazim zbog vjere. Godinama su branili obilježavanje ove manifestacije, pa ponovo odobrili. Ovo je sloboda, Ajvatovica je sloboda i prilika da vidimo šta želimo. Ovdje možemo vidjeti šta znači vjera u Boga, pa prema historiji i da neki grad s vjerom u Boga dobije vodu”, kazao je Balić te dodao:

“Ajvatovica je dio Bošnjaka, historije i identiteta, a sve vrijeme se osporava i naša tradicija i identitet i Bosna i Bošnjaci. Uvijek neko hoće da nema Bošnjaka i Bosne, a naša posjeta ovdje je potvrda Bošnjaka i Bosne.”

U sklopu današnjeg programa bit će otvorena i džamija na platou Ajvatovice čiju izgradnju je finansirala turska općina Bursa, a načelnik Burse Alinur Aktaš danas je prisustvovao događaju na Ajvatovici kojeg su svojim nastupom uljepšali i članovi turskog vojnog orkestra Mehter.