Maturanti u Slavonskom Brodu pozirali u uniformi sličnoj HOS-ovoj uz Hitlerov pozdrav

650.285

Maturanti u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu svoje srednjoškolsko obrazovanje završili su nešto drugačije od ostalih vršnjaka – obučeni u uniforme koje podsjećaju na uniformu kakvu su imale Hrvatske odbrambene snage (HOS), sa ispisanom porukom “Za norijadu spremni”.

Profesorica hrvatskog jezika Nives Romanjek objavila je na svom Facebook profilu fotografiju sa učenicima završnog razreda Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom brodu.

To naravno nije nešto što je neuobičajeno ili čudno, ali je garderoba u koju su obučeni maturanti privukla pažnju.

Naime, na fotografiji, profesorica pogled pun oduševljenja upućuje đacima koji su obučeni u uniformu koja podsjeća na onu kakva su imale HOS i koji su podigli ruku u znaku fašističkog “Hitlerovog pozdrava”.

Ma majicama koje maturanti nose ispisano jee “Za norijadu spremni”, što asocira na pozdrav koji su imale HOS – “Za dom spremni”.

Portal SBPlus. hr kontaktirao je direktora ove srednje škole koji kaže da je zgrožen ovom fotografijom te da uopšte nije bio informisan o čemu se radi.

“Naravno da to ne podržavamo. Zgrožen sam i fotografijom i objavom na društvenoj mreži o čemu dosad uopće nisam bio informiran. U školskom dvorištu su maturanti imnali samo beretke, svi su bili jako veseli i ja sam ih tamo osobno pozdravio te ispratio u povorku gradom. Nisam primijetio sporne natpise, inače bih reagirao. Učenika je puno pa je teško obratiti pozornost na sve, ali razrednica je trebala reagirati. Industrijsko-obrtnička škola itekako je osjetljiva na ovakve stvari. Nipošto ne stojimo iza toga. Još jednom ćemo sve provjeriti i utvrditi odgovornost”, rekao je direktor Luka Miladinović.

Prenesno sa Klix.ba