Mornarica objavila snimak potrage za crnim kutijama aviona Sriwijaya Aira

583

Crne kutije su locirane, ali ronioci još uvijek pokušavaju doći do njih kako bi bile izvučene na površinu. Nesreća se dogodila u subotu kada je Boeing 737 poletio iz Džakarte sa 62 putnika te nestao s radara tokom leta prema otoku Borneo.

Istražni timovi su već pronašli dijelove aviona te ljudska tijela, crne kutije su locirane, ali još uvijek nisu izvučene na površinu. Potraga je nastavljena i danas i neće biti prekinuta sve dok ronioci ne pronašu crne kutije koje bi trebale dati odgovor na pitanje o uzroku nesreće.

Trenutno u operaciji učestvuje oko 2.600 ljudi, a koriste se čamci i helikopteri, oko 50 brodova i 13 aviona. Nade u pronalazak preživjelih putnika nema, a avion se raspao nakon što je pao u more.

Među pronađenim dijeovima aviona je dio stajnog trapa, dio trupa i motora.

Zvaničnici su otkrili da je avion pao s 3.000 metara visine za manje od jedne minute, a svjedoci tvrde da su vidjeli i čuli najmanje jednu eksploziju.

Srušeni avion nije 737 Max, Boeingov problematični model koji je bio prizemljen od marta 2019. godine do decembra prošle godine nakon dvije katastrofalne nesreće. Prema podacima registracije, radi se o Boeingu 737-500 starom 26 godina, koji je ipak bio u dobrom stanju.