Prvih 50 dana u Bijeloj kući: Koja predizborna obećanja je do sada ispunio Joe Biden

1.319

Tokom predizborne kampanje i nakon preuzimanja mandata, predsjednik SAD-a Joe Biden javnosti je predstavio ambiciozan plan za prvih 100 dana mandata. Nakon 50 dana, Biden je uspio pokrenuti nekoliko značajnih procesa.

Sa današnjim danom, Joe Biden je i zvanično na pola puta od ostvarenja prvih 100 dana u Bijeloj kući. I dok Kongres na današnjoj sjednici usvaja značajan plan pomoći, američki Associated Press analizirao je dosadašnji učinak predsjednika SAD-a.

Mnogo toga već urađeno

Prema trenutno raspoloživim informacijama, Joe Biden je u prvih 50 dana mandata uspio ostvariti 16 predizbornih obećanja iz više oblasti značajnih za američko društvo ali i ukupna geopolitička kretanja u svijetu.

Fokus Bidenovog rada u prvih 50 dana odnosio se na borbu sa pandemijom koronavirusa. Do kraja sljedeće sedmice, Sjedinjene Američke Države trebale bi dobiti ukupno 100 miliona doza vakcina što je Biden nekoliko puta naglašavao kao prioritet u kampanji.

Na dnevnoj bazi vakciniše se oko 2 miliona Amerikanaca, a do sada je ukupno pristiglo oko 75 miliona doza u SAD.

Američki predsjednik ispunio je i nekoliko obećanja vezanih za problem klimatskih promjena. Nakon ulaska u Bijelu kuću, potpisao je izvršnu naredbu za obustavljanje radova na plinovodu između Kanade i SAD-a, te je naredio preispitivanje Trumpovih odluka o nauci, okolišu i problemima u javnom zdravstvu.

Biden je također ispunio obećanja koja su uključivala povlačenje Trumpove administracije u svim segmentima od klimatskih promjena do imigracije.

Bidenova administracija sprovela je i odluke o ponovnom pristupu Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariskom klimatskom sporazumu, zaustavila izgradnju graničnog zida na granici sa Meksikom te je ukinula ograničenja putovanja za ljude iz zemalja sa većinskom muslimanskom većinom.

Što se tiče imigracije, Biden se obavezao da će Kongresu dostaviti sveobuhvatan prijedlog novog zakona u roku od prvih 100 dana, a on je predstavljen još u februaru.

U toku provedba 40 projekata

Pored ispunjenih obećanja, trenutno postoji niz predizbornih projekata čija je realizacija u toku.

Biden se u principima o novoj nacionalnoj strategiji pristupa pandemiji koronavirusa, obavezao da će do kraja februara uspostaviti 100 novih centara za vakcinaciju širom SAD-a. Do sada, Bidenova administracija uspjela je uspostaviti 20 novih centara koji su pod direktnom kontrolom federalnih organa.

Administracija je povukla nekoliko poteza za reformu sistema azila što se naročito odnosi na azilante iz Meksika koji čekaju useljenje u SAD.

Kada su u pitanju klimatske promjene, Biden se obavezao da će izvršiti nekoliko obećanja vezanih za smanjenje emisije gasova te je istakao kako će organizovati svjetski samit o klimatskim promjenama. Ovaj samit trebao bi se održati 22. aprila na Dan planete Zemlje.

Osam obećanja još na čekanju

Pored ostvarenih projekata, Bidenova administracija, ukoliko želi da se pridržava obećana, u narednih 50 dana mora započeti realizaciju brojnih aktivnosti.

Prije svega, to se odnosi na reformu krivičnog pravosuđa što je vjerovatno i najzahtjevniji zadatak. Također, Biden je naglasio kako će u prvih 100 dana uspostaviti nadzorni organ koji će kontrolirati rad policijskih službenika ali za sada u tom segmentu nisu zabilježeni pomaci.

Pored ovih obećanja, ostale aktivnosti iz projekta “100 dana u Bijeloj kući” odnose se na kontrolu naoružanja i kupovine oružja, donošenje novih zakona o ravnopravnosti i zabrani diskriminacije što će pored dobre volje američkog predsjednika zahtijevati i odobrenje oba doma Kongresa SAD-a.

Do sada, Biden je uspio ostvariti 16 obećanja40 obećanja je u toku realizacije, dok je 8 obećanja iz predizborne kampanje i dalje na čekanju. Najveći broj ostvarenih obećanja Biden je uspio ostvariti u segmentu imigracione politike, ukupno njih osam.

Trenutno najveći broj projekata koji su u toku, ukupno njih 12, obuhvataju segment rada na postizanju jednakosti u društvu. Ujedno, u ovom segmentu trenutno se nalazi i najveći broj do sada neispunjenih obećanja, njih ukupno četiri.