Salkić: Ponašanje poslanika iz NSRS-a podsjeća na aktivnosti pobunjenih bosanskih Srba 1991

131

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić je reagovao na jučerašnju sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj su usvojeni zaključci o povlačenju nadležnosti. On naglašava da su Bošnjaci koji žive u ovomentitetu zabrinuti zbog izostanka akcije pravosudnih institucija i međunarodne zajednice.

“Zaključci NSRS-a koji su usvojeni na jučerašnjoj sjednici nastavak su kontinuiteta antiustavnog djelovanja entitetskih organa i pojedinaca na provođenju separatističkih aktivnosti s ciljem podjele Bosne i Hercegovine, ugrožavanja mira i izazivanja oružanih sukoba. Krajnje je vrijeme da se zaustavi ratnohuškačka i separatistička politika entitetskih organa i dijela predstavnika bosanskih Srba”, rekao je on.

Zatim je istaknuo da ga ovakvo ponašanje i postupci političara iz RS-a “u potpunosti podsjećaju na aktivnosti pobunjenih bosanskih Srba 1991. godine koje su poduzimali na rušenju ustavnog poretka Republike Bosne i Hercegovine i kasnije činjenju ratnih zločina i genocida nad Bošnjacima”.

Ono što posebno izdvaja je to da su Bošnjaci u ovom entitetu veoma zabrinuti nedjelovanjem pravosudnih institucija, ali i međunarodne zajednice na zaustavljanju antiustavnih i separatističkih aktivnosti.

“Ukoliko izostane adekvatna reakcija pravosudnih institucija i međunarodne zajednice na sankcionisanju entitetskih organa i pojedinaca oni postaju saučesnici u ovom procesu i dijele odgovornost za sve ono što se u budućnosti bude dešavalo u Bosni i Hercegovini. Bit će to jasna poruka žrtvama genocida i drugih teških ratnih zločina, koje je počinila vojska i policija pobunjenih bosanskih Srba, da smo ponovo prepušteni sami sebi i svojoj reakciji i odgovoru na stanje koje nam se nameće”, rekao je on.

Poručio je kako Bošnjaci u RS-u očekuju konkretnu i jasnu reakciju na zaštiti mira i ustavnog poretka, te da Bošnjaci neće pristati da žive u nekoj novoj srpskoj državi.

“Zbog toga je na vama historijska odgovornost da spriječite Milorada Dodika i entitetske organe, koji su u službi njegove separatističke politike, da ugroze mir i stabilnost, te svojim djelovanjem izazovu oružani sukob po uzoru na ratnog zločinca Radovana Karadžića”, zaključio je Salkić.

Inače, jučer je NSRS usvojila set zaključaka kojima se otvara put za povrat nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta. Zaključci se odnose na oblasti sigurnosti i odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa.

Translate »