Uhapšena supruga narkobosa Joaquína Guzmana “El Chapa”

677

Emma Coronel Aispuro, supruga bivšeg šefa meksičkog narkokartela Joaquína Guzmana, poznatog kao “El Chapo”, uhapšena je u američkoj državi Virdžiniji prema optužbama za krijumčarenje narkotika, saopćeno je iz Ministarstva pravde SAD-a.

Aispuro (31) ima američko-meksičko državljanstvo i optužena je za udruživanje radi krijumčarenja kokaina, metamfetamina, heroina i marihuane u SAD-u.

U sudskim dokumentima se navodi da je ona pomagala Guzmanu, koji je 25 godina bio lider narkokartela “Sinaloa”, u njegovom bjekstvu iz meksičkog zatvora “Altiplano” kroz tunele 2015. godine.

Američke vlasti ističu da je ona planirala novo Guzmanovo bjekstvo iz zatvora, nakon što je on ponovo uhapšen 2016. godine.

On je trenutno u zatvoru s maksimalnim osiguranjem u američkoj državi Kolorado.

U februaru 2019. godine Velika porota proglasila je Guzmana krivim po svih deset tačaka optužnice, uključujući učešće u kriminalnoj organizaciji, proizvodnju i međunarodnu distribuciju kokaina i heroina, pranje novca i upotrebu vatrenog oružja.

Izručen je u SAD početkom 2017. godine kako bi se suočio s optužbama. U sklopu dogovora s Meksikom o izručenju, Sjedinjene Američke Države su odbacile mogućnost smrtne kazne.