Vučić: Želim najbolje odnose s Bošnjacima, ali za zločine neka odgovaraju svi koji su ih činili

272
“Veoma mi je stalo do dobrih odnosa s BiH, ali to ne znači da nemamo pravo da procesuiramo one koji su ubijali Srbe da bi zadovoljavali njihove interese. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati, bilo da je Srbin bilo da je Bošnjak.
Sud koji je nezavisan je takvu odluku donio i tome nemam šta da dodam”, rekao je Vučić.

On je zatim kazao da želi imati najbolje moguće odnose s Bošnjacima.

“Da li želimo najbliže odnose s Bošnjacima? Da. I dat ću sve od sebe da imamo takve odnose. Postoji u regionu potreba da nam svi lupaju šamare i da udaraju kao po džaku, a na to su ih neki ranije navikli i izvinjavali se”, dodao je.

Vučić je istakao da Srebrenica nije nešto čime Srbi smiju i mogu da se ponose.

“Ali postoje stvari kojima se ni drugi ne mogu ponositi. Neka svi zločinci odgovaraju, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadaju, a da naši narodi žive u najboljim bratskim i komšijskim odnosima”, poručio je.

Podsjetimo, nakon što je Husein Mujanović osuđen na 10 godina uslijedila je diplomatska ofanziva s obje strane. Prvo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo protestnu notu kolegama u Srbiji, ali i zvaničnicima Evropske unije. Zatim je ambasadorica BiH u Srbiji pozvana na konsultacije u Sarajevo, dok je Srbija pozvala svog ambasadora u BiH da dođe u Beograd na razgovor čime je izbjegao razgovor s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.