Zakon o nepokretnoj imovini RS-a stavljen van snage, entitet nema nadležnost, već država

95

Republika Srpska nema ustavnu nadležnost da regulira pravnu materiju o nepokretnoj imovini koja s ekoristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-a, je rje to nadležnost države.

Naime, Ustavni sud BiH je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage.

Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu.

U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH. Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće.

Podsjetimo, sporni Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila ove godine međutim visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je dan ranije suspendirao zakon i donio odluku o njegovom neprovođenju dok Ustavni sud BiH ne da stav o tom pitanju.

Podnosioci zahtjeva su šest delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, odnosno cijeli Klub Bošnjaka u Domu naroda i Zlatko Miletić.

Političari u RS-u smatraju da imovina koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta pripada entitetu, a ne državi Bosni i Hercegovini. Isti stav imaju i prema zemljištu, no OHR je jasno rekao da državnom imovinom raspolaže samo država BiH, a da je sve ostalo ništavno.